Satınalma (Yatırım) Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Dış Alımlar Biriminde, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na göre işlem yapılmakta olup, yurt dışından satın alınan veya hibe, bedelsiz, geçici kabul olarak gümrüğe gelen malzemelerin gümrük işlemleri yapılarak Enstitümüz birimlerine girişi sağlanmaktadır.
Birimin kurulmasında genel amaç; Yurtiçinde tedariki mümkün olmayan veya yüksek maliyetli olan malzemelerin, eğitim/öğretimin ve bilimsel araştırmaların devamı için en uygun şartlarda yurtdışından getirtilmesidir.
Dış Alımlar Biriminde yürütülen başlıca faaliyetler şunlardır:
- Enstitümüz genelinde; TÜBİTAK, BAP, DPT, SAN-TEZ, AB projeleri dâhilinde veya idari birimlerden gelen talepler doğrultusunda makine teçhizat, sarf malzeme, hizmet, yazılım programları ödemelerinin yurtdışındaki tedarikçilere ödemesinin yapılması.
- Yurtdışından tedarik edilen mal ve malzemeler için, İhale yapılması gereken hallerde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapılması.
- İhalesi yapılan mal ve malzemeler için ihracatçı firma ile akreditif (L/C) açılması.
- T.C. Gümrüklerine gelen mal ve malzemelerin gümrükleme işlemleri Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş olan Gümrük Müşavirliği tarafından yapılmaktadır.
- Hibe yoluyla veya bedelsiz olarak Enstitümüze gönderilen mal ve malzemelerin gümrükleme işlemlerinin yapılması. Gerekli bilgi ve belgeler link’tedir. Beledelsiz olarak alınan ürünlerin Gümrüklenmesinde islenilen bilgiler
- Yurtdışından satın alınan makine-teçhizatların bakım-onarım için veya garanti süresi içinde, “Hariçte İşleme Rejimi” kapsamında geçici olarak yurtdışına gönderilmesinin sağlanması.
- Yurtdışı üyelik bedellerinin ödenmesi.
- Gerekli hallerde Gümrük Müdürlükleri, ilgili Bakanlıklar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı gibi kurumlardan ithal izinlerinin alınması.